חמושים? העלייה החדה ברישיונות נשק בישראל משנה את כללי המשחק
- sagi cohen
- 27 בינו׳
- זמן קריאה 2 דקות

שנה חלפה מאז מלחמת "חרבות ברזל", והעלייה במספר הישראלים שמחזיקים נשק פרטי נמשכת. לפי נתונים עדכניים נכון לינואר 2025, למעלה מ-240,000 אזרחים בישראל מחזיקים כיום ברישיון לנשק פרטי – גידול משמעותי של כ-45% בהשוואה לספטמבר 2023. במהלך הרבעון האחרון בלבד הוגשו מעל 17,000 בקשות חדשות לרישיון.
המציאות הביטחונית המורכבת בארץ, לצד הפחדים שהתגברו בעקבות מתקפות "הפיגועים" ואיומי טרור, עוררו אצל רבים תחושת חוסר ביטחון. אנשים מחפשים דרכים להרגיש מוגנים יותר, בעיקר באזורים כמו עוטף עזה ויהודה ושומרון. רבים מהמבקשים רישיון לנשק מדווחים שהצורך נובע מתחושת אחריות אישית ורצון להיות מוכנים לכל תרחיש חירום.
השר לשעבר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר, קידם שינויים במדיניות הרישוי שמטרתם להקל על הוצאת רישיון לנשק פרטי. השינויים כוללים הפחתה של חסמים בירוקרטיים, הרחבת הזכאות לאנשים כמו תושבי אזורי סיכון, אנשי מילואים פעילים ומתנדבי משטרה, וגם חיזוק מערך ההכשרות למבקשי רישיון. בן גביר הסביר שהמטרה היא להגביר את תחושת הביטחון הציבורית והאישית וליצור הרתעה אפקטיבית יותר.
המציאות בשטח מציגה יתרונות לצד אתגרים. מצד אחד, אזרחים חמושים הצליחו בכמה מקרים לנטרל מחבלים ולהציל חיים בזמן אמת. מצד שני, העלייה במספר מחזיקי הנשק מדגישה את הצורך להבטיח שימוש אחראי ובטוח, כדי למנוע טעויות או תאונות שעלולות להסתיים באופן טראגי.
כדי להתמודד עם המורכבויות, בשנה האחרונה הוגברו ההכשרות למחזיקי נשק. ההדרכות כוללות כלים לזיהוי מצבי חירום, שימוש נכון בנשק, ושמירה על בטיחות בסביבה שבה יש אנשים נוספים. במקביל, נשקלת האפשרות לשלב אזרחים חמושים בתרגולי חירום משותפים עם כוחות הביטחון, כדי לשפר את שיתוף הפעולה במצבי אמת.
העלייה במספר מחזיקי הנשק בישראל היא תגובה ישירה למציאות הביטחונית ולמדיניות החדשה של הממשלה. עם זאת, האתגר המרכזי לשנת 2025 הוא לוודא שהמגמה תורמת לביטחון ולא יוצרת סיכונים חדשים. בעזרת השקעה בהכשרה, פיקוח הדוק וניהול נכון של התהליך, אפשר להבטיח שהשינוי יוביל לתחושת ביטחון אמיתית – הן ברמה האישית והן ברמה הלאומית.
Comments